50+ zoekt werk

Grijs is goud

Werkzoekende vijftigplussers zijn loyale en gemotiveerde werknemers die barsten van de ervaring. Toch kunnen zij hun expertise maar moeilijk verzilveren op de huidige arbeidsmarkt. Moeilijk is echter geen synoniem voor onmogelijk. Met deze tips van arbeidsmarktexperts kunnen ook senioren zich slim in de kijker van een potentiële nieuwe werkgever spelen.

 

Toegegeven, van de werkloosheidscijfers wordt niemand vrolijk. Ruim 609.000 mensen zijn in Nederland op zoek naar werk. En een derde van hen is 50 jaar of ouder. Voor die leeftijdsgroep is het extra moeilijk om weer aan de bak te komen. Werkgevers hebben liever een jongere, goedkopere en kneedbare arbeidskracht.

"Grijs is goud waard", zegt Sandra Bruins, trainer en coach bij Schouten & Nelissen. "Maar het is vaak moeilijk een werkgever daarvan te overtuigen. De vooroordelen ten opzichte van ouderen zijn groot; ze hebben het stempel duur, minder productief en vaker ziek te zijn."

Ten onrechte, zo hebben diverse internationale onderzoeken al aangetoond. Maar vooroordelen roei je helaas niet zomaar uit. "Dat werkt soms ontmoedigend", geeft Hugo Beijer, oprichter van Jobpitcher.nl. "Veel ouderen hebben daardoor het idee dat ze er niet meer toe doen. Dat is fnuikend voor hun zelfvertrouwen."

Beijer koppelt hoogopgeleide werkzoekenden aan ondernemersevenementen in het land, waar zij na de pauze de kans krijgen om zichzelf ten overstaan van het voltallige publiek te introduceren. "Om jezelf succesvol te kunnen pitchen moet je lef hebben, goed in je vel zitten en weten wat je wilt en wat je waard bent."

"Het probleem is dat vijftigplussers die in de crisis werkloos zijn geraakt, vaak al 25 jaar hetzelfde werk hebben gedaan. Daardoor zijn zij het zicht kwijtgeraakt op hun unieke kwaliteiten", stelt Pieter Molijn, van detacheringsbureau Molijn Professionals.

Hij adviseert werkzoekenden eerst terug te gaan naar de basis. "Zet voor jezelf op een rijtje: wie ben ik, wat kan ik goed en waar word ik blij van?

Ouderen denken vaak dat je talent onderzoeken alleen iets is voor jongeren of echte carrièretijgers. Maar dat is een misvatting. Iedereen doet er verstandig aan om zijn kerncompetenties scherp voor ogen te hebben."

Sandra Bruins knikt: "Een vis is vaak de laatste die het water ontdekt. De meeste mensen vinden wat zij kunnen zo gewoon, dat ze zich niet meer bewust zijn van hun specifieke kennis en vaardigheden. Maar als je effectief wilt solliciteren, moet je dit wel helder onder woorden kunnen brengen. Zowel in je sollicitatiebrief, als in een gesprek. Onderzoek daarom serieus waar je unieke kwaliteiten en ambities liggen."

"Vraag daarbij gerust hulp", zegt Molijn. "Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je kunt simpelweg aan vrienden, oud-collega's en familieleden vragen wat zij jouw sterkste punten vinden en waar je - in hun ogen - minder goed in bent. Ook via internet kun je verschillende gratis online testen vinden die je helpen jouw drijfveren en competenties te ontdekken."

Bij sollicitaties belanden brieven van vijftigplussers doorgaans snel onderaan de stapel, zodra hr-managers hun geboortejaar zien. Een bekend probleem, weet Molijn. "Als je niet meer zo piep bent, is het daarom verstandig om geen traditioneel curriculum vitae te versturen, waarin je begint met het noemen van je naam, adres en geboortedatum."

"Draai gewoon de boel eens om. Begin met het benoemen van je talent en wat je ambities en persoonlijke interesses zijn. Houd voor ogen dat bedrijven op zoek zijn naar kandidaten die kennis van zaken hebben, flexibel inzetbaar en jong van geest zijn. Aan het einde van je cv kun je dan alsnog de persoonlijke gegevens plaatsen. Dan verbloem je je leeftijd niet, maar door de volgorde te veranderen ga je uit van je positieve kracht, niet van je zwakte."

Alle experts zijn het erover eens dat twintig sollicitatiebrieven per week versturen tijdsverspilling is. "Lukraak op alles solliciteren met een standaard cv levert geen baan op", zeggen Beijer, Molijn en Bruins. "Investeer tijd in het schrijven van goede brieven, en pas je cv aan per vacature. Focus daarbij vooral op de kwaliteiten die ze vragen. Zoek naar voorbeelden uit jouw loopbaan, waaruit blijkt dat jij die competenties bezit en benadruk deze in je schrijven. Laat zien waar jouw unieke meerwaarde voor dit bedrijf zit."

"Zorg daarbij wel dat wat je in je brief zet, overeenkomt met dat wat je ook op je LinkedIn-profiel hebt staan. Elke recruiter zal dit controleren", benadrukt Molijn.

Als je twintig jaar als boekhouder hebt gewerkt in de bouwsector, kun je natuurlijk weer proberen om in die branche aan de slag te komen. Maar makkelijk zal dat niet worden. Andere bouwbedrijven kampen waarschijnlijk met dezelfde problemen als je vorige baas. "Laat het verleden los en kijk met open blik om je heen", adviseren Bruins en Molijn. "Waarom zou je jouw zoektocht naar een nieuwe baan beperken tot de sector waarin je altijd gewerkt hebt? Laat zien dat je nieuwsgierig bent, graag andere werelden ontdekt en bereid bent nieuwe dingen te leren."

(bron: De Telegraaf, 21 nov. 2015)

Maak jouw eigen website met JouwWeb